
Als je aan topmodellen vraagt hoe ze als model begonnen zijn, dan krijg je vaak te horen dat ze op straat ontdekt zijn. ‘Ik liep over straat toen iemand mij aansprak’ of ‘Ze werd ontdekt toen ze met haar moeder aan het winkelen was’. Het zijn de gebruikelijke succesverhalen. Maar niet iedereen loopt in zijn (haar) leven tegen een modellenscout aan. Als je ervan droomt om als model te werken en je denkt dat je aan de vereisten daarvoor voldoet, dan is het aan jou om de eerste stap te zetten.
In dit artikel willen we het hebben over het opstarten van een modellencarrière. Wat je wel en wat je niet moet doen.
De eerste stap: modellenbureaus benaderen
De eerste stap op de weg naar een modellencarrière (tenminste, je hoopt dat het een carrière gaat worden!) is de modellenbureaus benaderen.
Net zoals er een onderscheid is tussen fashionmodellen en ‘specials’ (commerciële modellen) zijn er ook modellenbureaus die zich vooral richten op de fashionmodellen (modebladen en internationale catwalks) en modellenbureaus die met name commerciële modellen vertegenwoordigen. Het heeft geen zin om een bureau voor fashionmodellen aan te schrijven als je 1.68cm lang bent. Oriënteer je daarom eerst met betrekking tot de verschillende modellenbureaus.
Het is erg belangrijk dat je een goed modellenbureau kiest. Je modellenbureau gaat je vertegenwoordigen. Jouw carrière is in de handen van het bureau. Verzamel informatie en schrijf niet zomaar een modellenbureau aan. De grootste modellenbureaus zitten in de grote steden (Amsterdam en Rotterdam). Internet is een perfect hulpmiddel om meer over de verschillende modellenbureaus te weten te komen. Zorg dat je weet wie je benadert.
Heb je eenmaal een lijst van betrouwbare en professionele modellenbureaus opgesteld, schrijf er dan meerdere aan. Beantwoord je objectief gezien aan de vereisten, dan is mijn motto altijd: ga voor de allerbeste bureaus. Je kunt altijd nog een stapje terug doen.
De eenvoudigste manier om modellenbureaus te benaderen, is een email sturen met je gegevens en je maten en een aantal foto’s van jezelf. Het werkt het beste als je niet-professionele foto’s stuurt waarop je heel natuurlijk staat. Stuur in ieder geval een foto waarop je gezicht goed te zien is en een foto waarop je lichaam goed te zien is. Stuur geen overbelichte of bewerkte foto’s. Daar zal een modellenbureau niet op afgaan.
Als een modellenbureau in je geïnteresseerd is, ontvang je een uitnodiging om langs te komen. Aspirant-modellen vragen mij vaak wat ze tijdens zo’n gesprek aanmoeten. Het is altijd handig om je – zoals veel modellen altijd doen – zo te kleden dat je lichaam goed en slank uitkomt. Een strakke, eenvoudige zwarte broek met een zwart topje (en een mooi jasje of vestje) is bijvoorbeeld al perfect. Ook een slank afkledend jurkje dat je benen laat zien, is prima. Ga alleen voor hoge hakken als je erop kunt lopen. Onthoud verder dat het er niet om gaat, wat je aanhebt, maar hoe jij overkomt! Houd je kapsel eenvoudig (los is vaak het beste omdat je haar dan direct goed te zien is) en gebruik weinig make-up.
Ga op je intuïtie af
Niet alleen moet het modellenbureau jou als model zien zitten, ook jij moet er een goed gevoel bij hebben. Ga op je intuïtie af. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het modellenbureau betrouwbaar is. Hoor je alarmbellen rinkelen, luister daar dan naar. Ten tweede moet je met de mensen van het bureau door één bocht kunnen omdat je als model nauw met ze gaat samenwerken. Het is daarom aan te raden om meerdere modellenbureaus aan te schrijven en (als je uitgenodigd wordt) te bezoeken zodat je de verschillende bureaus met elkaar kunt vergelijken.
De grote modellenbureaus voor fashionmodellen zullen je gewoonlijk ‘exclusief’ willen hebben. Dat betekent dat je daarnaast niet ook door andere modellenbureaus wordt vertegenwoordigd. Ik raad iedereen altijd aan om nooit iets ter plekke te tekenen maar altijd eerst een exemplaar van het contract te vragen dat je mee naar huis mag nemen. Lees het goed door en laat het ook aan anderen lezen. Is iets niet duidelijk, vraag het modellenbureau dan om uitleg. Wees niet bang om vragen te stellen.
In de regel vraagt een modellenbureau geen inschrijfgeld. Als een bureau jou als model ziet zitten, gaat het ervan uit dat je binnen een redelijke termijn opdrachten gaat krijgen en dus winstgevend zult zijn. Sommige bureaus zullen ook de kosten voor de fotosessies die je voor je portfolio zult moeten doen voorschieten. Deze kosten zullen dan op je toekomstige opdrachten worden ingehouden. Andere bureaus zullen een kleine investering van je vragen. Praat dit goed met het bureau door.
Zorg ervoor dat je goed met je modellenbureau communiceert en laat je voorlichten over de werkwijze. Een kleine anekdote is hier misschien wel op z’n plaats. Toen ik op achttiende leeftijd bij Elite Milaan begon, ging ik na het intake-gesprek waarin besloten werd dat Elite mij ging vertegenwoordigen, vrolijk naar huis. Pas na een week kwam ik erachter dat ik elke dag (en wel meerdere malen) moest inbellen (emails en mobiele telefoons waren er nog niet) om te vragen of er nog castings waren. Een hele week was hiermee verloren gegaan.
Wat je niet moet doen
Je hoeft als je model wilt worden geen cursus te volgen of je in te schrijven bij een school die je het modellenvak gaat bijbrengen. Modellenbureaus vragen niet om een diploma of een certificaat dat je goed kunt show lopen of jezelf kunt opmaken. Het modellenbureau zal je het weinige dat er te leren valt bijbrengen en de rest kun je alleen in de praktijk opdoen.
Wat je ook niet hoeft te doen, is zelf een portfolio samenstellen. Je kunt dit het beste aan je bureau overlaten. Zij kennen de fotografen die hiervoor geschikt zijn en weten wat je voor je portfolio nodig hebt. Zoals gezegd zien de modellenbureaus bij je aanmelding het liefst niet-professionele foto’s. Een paar mooie vakantiefoto’s of foto’s die door je vriendin, vader of moeder zijn gemaakt, zijn prima.
Bron: www.trendystyle.net
Wilt u de eerste zijn? Er zijn op dit moment nog geen reacties op “Hoe maak je het als model?”